Správa
PESTICÍDY A PLESNE V POTRAVINÁCH
Aneta SEDLMAIR PARIŠKOVÁ, moderátorka:
"Výsledky testov kečupov v susednom Česku šokovali mnohé rodiny, ktoré s hrôzou zistili, čím kŕmia svoje deti."
Ľuboš SARNOVSKÝ, moderátor:
"V niektorých výrobkoch objavili inšpektori plesne a pesticídy. Iné kečupy zase pripomínali kečup iba svojou farbou. U nás sa zatiaľ kečupy netestovali, iné potraviny však áno. Ani výsledky našich testovaných rôznych potravín však nie sú úplne dokonalé."
Mariana MAŠÁTOVÁ, reportérka:
"Aj vy sa v dobrej viere ládujete ovocím a zeleninou s tým, že robíte niečo pre svoje zdravie? Možno je to presne naopak."
Ján ŠTULC, odb. surových potravín ŠPVS SR:
"Viac ako 50 percent analýz hovorí, že sú tam prítomné pesticídy."
Katarína BERGENDIOVÁ, imunologička, alergiologička:
"Ľudia sa snažia zdravo stravovať a tým pádom si nepriamo škodia."
M. MAŠÁTOVÁ:
"Kečupy, pretlaky, detské výživy a iné výrobky zo spracovaného ovocia u nás škandály nevyvolávajú z jednoduchého dôvodu, naši kontrolóri sa sústreďujú na kvalitu surového ovocia a zeleniny."
J. ŠTULC:
"Keby sme kontrolovali spracované už ovocie a zeleninu, tam sa veľmi ťažko príde ku konkrétnemu zdroju."
M. MAŠÁTOVÁ:
"Ani testy ovocia a zeleniny nie sú veľmi pozitívne. Pesticídy sa vyskytujú vo vyše 50‑tich percentách testovaných. Výsledky nad limit ohrozujúce zdravie sú približne v jednom percente. Minulý rok testovali 657 druhov ovocia, zeleniny, obilia, ale aj mlieka a mäsa. Hľadali výskyt niektorého z 227 typov pesticídov. Šokovali ich turecké broskyne."
J. ŠTULC:
"Rarita bola z Turecka, kde bolo prítomných 20 rôznych druhov pesticídov."
M. MAŠÁTOVÁ:
"Neprešlo ani egyptské hrozno, bulharské uhorky a tento rok sa vyhadzovali holandské hrušky. Ak chcete znížiť riziko kúpy potravín s obsahom pesticídov, siahnite po slovenských produktoch. Vďaka šetreniu sa u nás pestujú takmer v biokvalite."
J. ŠTULC:
"Tým, že sú tie prípravky drahé a finančná situácia je taká aká je, nepožívajú alebo používajú len veľmi málo."
M. MAŠÁTOVÁ:
"Ovocie a zeleninu treba poriadne umývať, no ani to z nich pesticídy nezmyje."
K. BERGENDIOVÁ:
"Najväčšie nežiaduce účinky to má na deti a tehotné ženy."
M. MAŠÁTOVÁ:
"Mali by ste siahnuť radšej po ovocí a zelenine zo záhradky alebo v biokvalite. Vysoké dávky pesticídov môžu mať naozaj vážne následky. Našťastie u nás sa takéto potraviny vyskytnú len výnimočne."
K. BERGENDIOVÁ:
"Čo sa týka onkologických ochorení krvi, neurologického ochorenia, nádory obličiek."