Správa

Výstupy zo seminára v Piešťanoch

26.03.10 08:52
Kategória: Úvodná stránka, Semináre

Seminár Ekologické poľnohospodárstvo a predaj z dvora, ktorý sa konal 12.3.2010  v Piešťanoch  bol  koncipovaný  tak, aby sa dopoludní prezentovalizástupcovia štátnej správy i odborní poradcovia zväzu EKOTREND Slovakia a popoludní sa konala  panelová diskusia.  Jej  účastníci (zväčša drobní farmári)  vyjadrili názor,  že v  súlade s aplikáciou požiadaviek nariadení európskeho parlamentu a rady č.852/2004  o hygiene potravín účinných od 1.1.2006 je potrebné  spracovať príručku uplatňovania zásad HACCP a správnej výrobnej a hygienickej praxe pre výrobu a predaj potravín priamo konečnému spotrebiteľovi alebo miestnej maloobchodnej prevádzkarni.  Príručka bude slúžiť ako praktický nástroj, ktorý má pomôcť prevádzkovateľom pri aplikovaní európskych a národných právnych predpisov.

Závery z panelovej diskusie :

  • Množstvo spracovaných surovín neobmedzovať číslami, ale vlastnou produkciou. Farmy sú dostatočne zmapované.
  • Kontrolu fariem , ktoré sa venujú  len predaju z dvora, realizovať na  úrovni chovu zvierat a stavu  porastov.
  • Pokiaľ  sa medzi výrobcom potraviny a konečným spotrebiteľom  nenachádza žiadny obchodný článok, nie je potrebné danú potravinu kontrolovať. Spotrebiteľ je dostatočnou kontrolou. 
  • Umožniť vyrábať potraviny pre konečného spotrebiteľa vo vlastnej domácnosti.
  • Vytvoriť možnosť pre predaj miestnych potravín v miestnej maloobchod-nej predajni (obchod, penzión, reštaurácia).
  • Zabezpečiť trvalé poradenstvo v predaji z dvora. Pokiaľ sa nenájde iný zdroj financovania, zväz EKOTREND Slovakia sa zaviazal robiť túto službu pre členov.

Slovo „domáce“ -  mlieko, klobásy, vajcia,... –  je u slovenského spotrebiteľa  ekvivalentné so slovami  výnimočné,  kvalitné, chutné, tradičné, slovenské,

t.j. niečo lepšie ako potraviny z bežného obchodu. Prečo teda neumožniť našim spotrebiteľom, aby sa k takýmto potravinám dostávali pravidelne ?  

Rozvoj vidieka úzko súvisí i so zamestnanosťou.  Pokiaľ sa čo i len jeden človek v obci  rozhodne finalizovať potraviny a ponúkať ich svojmu okoliu je to skoro 3000 ľudí.  A o tom, že je čo vyrábať hovorí i fakt, že v súčasnosti dovážame 50 % potravín.

viac info na www.predajzdvora.sk