Správa
Výstupy zo seminára v Piešťanoch
Seminár Ekologické poľnohospodárstvo a predaj z dvora, ktorý sa konal 12.3.2010 v Piešťanoch bol koncipovaný tak, aby sa dopoludní prezentovalizástupcovia štátnej správy i odborní poradcovia zväzu EKOTREND Slovakia a popoludní sa konala panelová diskusia. Jej účastníci (zväčša drobní farmári) vyjadrili názor, že v súlade s aplikáciou požiadaviek nariadení európskeho parlamentu a rady č.852/2004 o hygiene potravín účinných od 1.1.2006 je potrebné spracovať príručku uplatňovania zásad HACCP a správnej výrobnej a hygienickej praxe pre výrobu a predaj potravín priamo konečnému spotrebiteľovi alebo miestnej maloobchodnej prevádzkarni. Príručka bude slúžiť ako praktický nástroj, ktorý má pomôcť prevádzkovateľom pri aplikovaní európskych a národných právnych predpisov.
Závery z panelovej diskusie :
- Množstvo spracovaných surovín neobmedzovať číslami, ale vlastnou produkciou. Farmy sú dostatočne zmapované.
- Kontrolu fariem , ktoré sa venujú len predaju z dvora, realizovať na úrovni chovu zvierat a stavu porastov.
- Pokiaľ sa medzi výrobcom potraviny a konečným spotrebiteľom nenachádza žiadny obchodný článok, nie je potrebné danú potravinu kontrolovať. Spotrebiteľ je dostatočnou kontrolou.
- Umožniť vyrábať potraviny pre konečného spotrebiteľa vo vlastnej domácnosti.
- Vytvoriť možnosť pre predaj miestnych potravín v miestnej maloobchod-nej predajni (obchod, penzión, reštaurácia).
- Zabezpečiť trvalé poradenstvo v predaji z dvora. Pokiaľ sa nenájde iný zdroj financovania, zväz EKOTREND Slovakia sa zaviazal robiť túto službu pre členov.
Slovo „domáce“ - mlieko, klobásy, vajcia,... – je u slovenského spotrebiteľa ekvivalentné so slovami výnimočné, kvalitné, chutné, tradičné, slovenské,
t.j. niečo lepšie ako potraviny z bežného obchodu. Prečo teda neumožniť našim spotrebiteľom, aby sa k takýmto potravinám dostávali pravidelne ?
Rozvoj vidieka úzko súvisí i so zamestnanosťou. Pokiaľ sa čo i len jeden človek v obci rozhodne finalizovať potraviny a ponúkať ich svojmu okoliu je to skoro 3000 ľudí. A o tom, že je čo vyrábať hovorí i fakt, že v súčasnosti dovážame 50 % potravín.
viac info na www.predajzdvora.sk